Het ministerie van landbouw in Amerika heeft een standaardtest, de Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC), voor het meten van de hoeveelheid antioxidanten in ons voedsel. Zoals je waarschijnlijk weet, beschermen antioxidanten ons tegen verschillende ziektes. Ze helpen namelijk om de vrije radicalen in ons lichaam op te ruimen.

De vrije radicalen tasten cellen aan en het erfelijk materiaal (DNA). Antioxidanten zorgen onder andere voor een remming van oxidatie van cholesterol en die remming heeft positieve effecten op het hart- en vaatstelsel. Verder gaan antioxidanten cel veroudering tegen en verhogen ze het weerstandsvermogen. Als we kijken naar de waarden van de ORAC zien we dat er nogal wat inname van groente en fruit nodig is om de komen tot de adh, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. We moeten bijvoorbeeld ruim een pond spruitjes eten of een half pond knoflook.

Tot onze verrassing staan de goji bessen bovenaan in de lijst. Slechts 20 gram is nodig om te voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Andere fruitsoorten met hoge scores: zwarte bessen, pruimen, granaatappels en rozijnen.  En nog wat bijzondere feiten; 20 gram goji bessen staat wat betreft adh gelijk aan 5 kilo watermeloen of 200 gram blauwe bessen of meer dan 600 gram avocado of ruim 8 kilo komkommer. .. Verbazingwekkend vind je niet? Sinds we dit weten maken wij regelmatig topfitte salades. De basis is een mengsel van olie, citroen, balsamico en verse tuinkruiden. De salade garneren we met gedroogde goji bessen (even laten weken in water), avocado en alfalfa. Dit is zomaar een voorbeeld, laat je creativiteit de vrije loop en ‘versier’ je eten met het beste wat de natuur te bieden heeft. Volgens ons is zo’n salade niet alleen lekkerder, maar ook voor de mensen om je heen fijner dan het eten van een half pond knoflook!