Deze exclusieve gastblog van Oscar Helm behandelt zeven gezondheidsvoordelen van Spirulina en geeft een recept voor een zomerse detox smoothie met spirulina erin. Hoge kwaliteit Spirulina is uiteraard bij ons te koop!

Gezondheidsvoordelen van spirulina

Spirulina is een superfood welke de afgelopen jaren gigantisch veel aan populariteit heeft gewonnen. In dit artikel zullen we uit de doeken doen waarom mensen zo enthousiast over deze superfood zijn en wat het kan bijdragen aan je gezondheid.

Wat is spirulina precies?

Spirulina is een zoutwateralg welke blauwgroen is. Deze eenvoudige levensvorm verblijft naar schatting al 3,6 miljard op de waarde en heeft niet meer dan mineraalrijk water en zonlicht nodig om te kunnen groeien. Vermoedelijk was spirulina één van de eerste plantvormen op aard.

Spirulina wordt gekweekt in speciale tanks met mineraalrijk water. Omdat het kweken in een afgesloten systeem gebeurt zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig en blijft de spirulina vrij van verontreinigingen door zware metalen en dergelijke.

Je kunt spirulina in poedervorm of tabletvorm kopen. De poeder is makkelijk te verwerken in bijvoorbeeld een smoothie en de tabletvorm kan je makkelijk innemen.

Spirulina dankt haar uitgesproken blauwgroene kleur aan de hoge concentraties chlorofyl welke het bevat. Chlorofyl komt ook, zij het in lagere concentraties, voor in groene bladgroenten en heeft een detox werking.

Gezondheidsvoordeel #1: detox eigenschappen

Spirulina wordt vooral geroemd om haar detox eigenschappen, laten we daarom daar maar mee beginnen. Spirulina helpt het lichaam om zich te ontdoen van, schadelijk, zware metalen (bron).

Gezondheidsvoordeel #2: verminderd inflammatie

Chronische inflammatie zorgt voor problemen met de gezondheid en zijn bijvoorbeeld de basis van hart- en vaatziekten maar kunnen ook op termijn ook zorgen voor ziektes zoals kanker.

Antioxidanten helpen inflammatie tegen te gaan. Ze neutraliseren de vrije radicalen welke schade aan de gezondheid veroorzaken.

Spirulina is erg rijk aan het antioxidant fycocyanine, deze antioxidant neutraliseert vrije radicalen en helpt om chronische inflammatie te verminderen (bronbronbron).

Gezondheidsvoordeel #3: goed voor je conditie

Spirulina is goed voor je conditie. Uit onderzoeken blijkt spirulina er niet alleen voor te zorgen dat je langer een inspanning kan volhouden maar ook dat je meer vermogen kan leveren gedurende deze inspanning (bronbron). Dit komt waarschijnlijk door de antioxidanten waaraan spirulina rijk is.

Gezondheidsvoordeel #4: goed voor je spieren

Spirulina lijkt ideaal te zijn voor sporters. Het is niet alleen goed voor je conditie, het is ook nog een goed voor je spierkracht. Zowel je maximale spierkracht als gemiddelde kracht worden er beter van (bron).

Gezondheidsvoordeel #5: bloeddruk verlagend

Spirulina verlaagt de bloeddruk is uit onderzoek gebleken. Hiervoor moet je wel dagelijks 4,5 gram spirulina nemen (bronbron). 4,5 gram staat gelijk aan een goed gevulde theelepel spirulina.

Met het verlagen van de bloeddruk wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Spirulina weet de bloeddruk te verlagen door de aanmaak van stikstofoxide in het bloed. Stikstofoxide heeft op de bloedvaten het een verwijderende en ontspannende werking waardoor de bloeddruk daalt.

Gezondheidsvoordeel #6: goed voor bloedglucose

Chronisch hoge bloedsuikerwaarden zijn een groot risico voor de gezondheid. Op termijn kan hierdoor de lever steeds minder gevoelig worden voor insuline waardoor insulineresistentie ontstaat. Dit kan leiden tot diabetes type 2.

Diabetes type 2 vormt volgens gezondheidsorganisaties de grootste bedreiging voor de volksgezondheid in de 21 eeuw. Op dit moment hebben wereldwijd ruim 400 miljoen mensen diabetes type 2. De verwachting is dat dit er in 2040 meer dan 640 miljoen zijn.

Dit is op zich goed nieuws voor de farmaceutische industrie welke veel geld verdient aan medicijnen. Een medicijn welke mensen met diabetes mellitus vaak voorgeschreven krijgen is metformine. Dit medicijn doet de bloedsuikerwaarden dalen. Dit is belangrijk voor het voorkomen van complicaties welke samenhangen met diabetes type 2.

Uit verschillende onderzoeken is echter gebleken dat spirulina beter in staat is de bloedglucose te verlagen dan het medicijn metformine (bronbronbron).

Niet alleen bij diabetes is een goed bloedsuiker belangrijk. Dit is ook belangrijk in de strijd tegen overgewicht. Indien de bloedsuikers niet te hoog oplopen hoeft het lichaam geen grote hoeveelheden insuline aan te maken. Hoge insulinewaarden worden vaak als boosdoener gezien van overgewicht. Doordat de insulinewaarden hoog zijn neemt het lichaam aan dat er voldoende energie beschikbaar is (er is immers veel glucose in het bloed). Hierdoor wordt het signaal afgegeven om vet te gaan opslaan.
Indien je metformine gebruikt vervang dit medicijn dan nooit op eigen houtje voor spirulina maar doe dat altijd in overleg met je behandelend arts.

Gezondheidsvoordeel #7: cholesterol verlagend

Cholesterol is een essentiële bouwstof voor het lichaam en we zouden niet kunnen leven zonder cholesterol. We maken onderscheid tussen LDL en HDL cholesterol waarbij LDL cholesterol bekend staat als het slechte cholesterol en HDL als het goede cholesterol.

Indien de LDL cholesterol waarden verhoogd zijn dan is dat een teken dat er ergens in het lichaam sprake is van inflammatie. Plekken waar vaak sprake is van inflammatie zijn de aderen. Er is daardoor een correlatie tussen een hoog LDL cholesterol en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De kans op slagaderverkalking wordt groter en daarmee de kans op een hartaanval of beroerte.

Spirulina heeft een gunstig effect op het cholesterol. Het slechte LDL cholesterol wordt door spirulina verlaagd terwijl het goede HDL cholesterol wordt verhoogd (bronbronbronbron).

Een groot gevaar voor de gezondheid vormt LDL cholesterol wat gaat oxideren. Indien LDL cholesterol oxideert dan zal het zich gaan vastzetten aan de wanden van de aderen. Hierdoor slibben deze langzaam maar zeker dicht wat op termijn een hartaanval of herseninfarct kan veroorzaken. Spirulina helpt om het risico op LDL cholesterol oxidatie laag te houden (bronbronbron).

Niet bewezen

Er worden heel veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan Spirulina. Deze zijn helaas niet allemaal terecht. Zo wordt van Spirulina ook wel gezegd dat het helpt tegen depressies, dit terwijl dat geen wetenschappelijk bewijs voor is. Hoe dat zit met deze bewezen en onbewezen gezondheidsclaims lees je in het artikel 12 bewezen en 6 niet bewezen gezondheidsvoordelen van spirulina op Happyhealthy.nl

Spirulina kiwi smoothie recept

Dit is wat je nodig hebt voor deze verfrissende detox smoothie:

Bereiding:

Knijp het sap uit de halve limoen in de blender. Voeg de overige ingrediënten toe en blend tot dat je een mooi glad geheel hebt.